Mijn favorieten

De cijfers van het 2e kwartaal van 2019: hoe ziet de woningmarkt van Den Helder en omgeving er uit?

De cijfers van het 2e kwartaal van 2019: wat “doet” de woningmarkt in Den Helder en omgeving?

Hoe staat het er op dit moment voor op de woningmarkt? Wij doken in de laatste kwartaalcijfers van de NVM en hebben de markt in kaart gebracht.  Het landelijke beeld is weer wat positiever:  Er zijn meer woningen verkocht dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar, er worden meer woningen in de verkoop gezet en de prijzen stijgen nog steeds licht, maar wel minder hard dan vorig jaar.

Dit zijn echter landelijke trends en regionaal zijn er nog grote verschillen zichtbaar. Wij namen de marktcijfers van Den Helder en omgeving onder de loep en kwamen tot de volgende conclusies:

 

Aantal verkochte woningen

In het tweede kwartaal van 2019 zijn er in Den Helder en omgeving meer woningen verkocht dan in het eerste kwartaal van 2019 (+16,1%) en ook ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar is dit gestegen (27,3%). Met name tussenwoningen doen het erg goed (+76% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019 en +38,4% in vergelijking met tweede kwartaal van 2018).


Gemiddelde prijs

De gemiddelde transactieprijs in Den Helder lag in dit tweede kwartaal op € 182.000, meer als 15% hoger dan in het tweede kwartaal van 2018. Toen kocht je een huis voor een gemiddelde prijs van € 177.000. Vergelijk je de huizenprijzen met de landelijke cijfers, dan is het in Den Helder en omgeving nog altijd goedkoop wonen.


Aantal dagen in de verkoop

Een woning staat in de regio Den Helder gemiddeld 49 dagen in de verkoop, ten opzichte van 94 in het kwartaal er voor.  In vergelijking met het gemiddelde in Nederland, staan huizen in Den Helder en omgeving relatief lang in de verkoop.

In termen van de NVM is er sprake van een zeer krappe woningmarkt als woningen gemiddeld binnen een maand verkocht worden, in Den Helder is dit 1,5 maand. Het beeld in het eerste kwartaal van 2019 was nog afwijkender, met een gemiddelde verkooptijd van meer dan 3 maanden. Het lijkt er op dat Den Helder op dit vlak een inhaalrace is begonnen.


Een huis kopen

Als je een huis wilt kopen, profiteer je op dit moment nog steeds van een extreem lage hypotheekrente. En waar men een jaar geleden dacht dat deze eigenlijk niet verder kon zakken, is de dalende trend nog steeds zichtbaar.  Omdat uit de cijfers blijkt dat er ook weer meer woningen in de verkoop komen, zou  het in Nederland langzaam weer wat aantrekkelijker moeten worden. Voor starters op de woningmarkt blijft het nog steeds erg lastig.


Een huis verkopen

Gezien de krapte op de woningmarkt is een woning tegenwoordig snel verkocht. De vraag of het een slim idee is om je woning te verkopen hangt dan ook vooral af van je wensen voor je volgende stap.  Kom je vanuit het Westen en wil je je vestigen in een kleinere en goedkopere stad als Den Helder dan is dit hét moment. Dat geldt bijvoorbeeld ook als je er nu voor kiest om kleiner te gaan wonen. Verkoop je huidige woning met overwaarde en gebruik je dat geld voor een kleinere (en dus vaak goedkopere) woning, dan woon je “bijna voor niets J”.

 

Is dit het moment om de volgende stap te zetten?

Om alle ontwikkelingen in de huidige woningmarkt in jouw voordeel te gebruiken, is het slim je wensen met onze makelaars te bespreken. Met inzicht in jouw situatie, wensen en eisen en de kennis die wij hebben over de regionale markt, kunnen we samen een strategie uitstippelen die het beste resultaat oplevert. Ben jij benieuwd naar jouw mogelijkheden en wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Bel of mail ons en we komen graag bij je langs voor een vrijblijvend adviesgesprek.

 

Bron: Analyse woningmarkt (Q2 2019) van de NVM